MILIEU/AFRIKA: Afrikaanse reservaten lopen leeg

african-chameleonStephen Leahy

BROOKLIN, CANADA, 9 september 2007 (IPS) – De bestanden aan grote dieren in Afrikaanse reservaten verminderen angstwekkend snel. Binnenkort is de natuur in Afrika net zo schraal als in Europa, waarschuwen onderzoekers.

Buiten de beschermde gebieden lopen de aantallen antilopen, giraffes, buffels, katachtigen en de meeste andere grote diersoorten in Afrika al 15 jaar sterk terug. Stroperij, de handel in vlees van wilde dieren en de uitbreiding van akkers en nederzettingen zijn de oorzaken. Maar ook binnen de reservaten gaan de bestanden nu snel achteruit, schrijven Paul Scholte en Tim Caro in een artikel in het nieuwe nummer van ‘African Journal of Ecology’, een wetenschappelijk tijdschrift.

“Het was een schok”, zegt Scholte, een onderzoeker van het Instituut voor Milieuwetenschap van de universiteit van Leiden. “In de nationale parken en beschermde gebieden waarover we goede gegevens hebben, neemt het wildbestand dramatisch af. Het is veel erger dan we verwachtten.”

Scholte en Caro maakten het allereerste overzicht van het wildbestand in beschermde gebieden in heel Afrika. Volgens het World Parks Congress in 2003 telt Afrika meer dan 1.200 parken, reservaten en andere beschermde gebieden, met een gezamenlijke oppervlakte van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer. Dat is negen procent van de totale oppervlakte van het continent.

via MILIEU/AFRIKA: Afrikaanse reservaten lopen leeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: