ONTWIKKELING: Prima gsm-ontvangst, maar geen toilet

Stephen Leahy

UXBRIDGE, 21 oktober 2008 (IPS) – Sommige van de armste regio’s op aarde hebben intussen een prima gsm-netwerk maar nog steeds geen sanitair of zuiver drinkwater. Toch is dat de sleutel tot ontwikkeling, zo blijkt uit een analyse van de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU).

De installatie van toiletten en toegang tot zuiver drinkwater doen meer in de strijd tegen de ergste armoede en voor een betere gezondheid dan welke andere maatregel ook, besluit de studie. “Watervervuiling, die vaak veroorzaakt wordt door een stuitend gebrek aan goede toiletten, draagt enorm bij tot sommige van de grootste problemen in de wereld, waaronder slechte gezondheid en chronische armoede”, verduidelijkt Zafar Adeel, directeur van het Internationaal Netwerk over Water, Milieu en Gezondheid aan de VN-Universiteit

Volgens de UNU dringt beter sanitair en een veiligere drinkwatervoorziening de armoede terug door de individuele productiviteit op te krikken, de kost van gezondheidszorg te drukken en nieuwe mogelijkheden te creëren voor lokale ondernemers. Volgens Adeel kan elke dollar die geïnvesteerd wordt in sanitair op die manier acht tot tien keer terugverdiend worden door uitgespaarde kosten en hogere productiviteit.

Hoe komt het dan dat netwerken van mobiele telefonie aan een razend tempo uitbreiden in ontwikkelingslanden maar rioleringswerken op zich laten wachten? “Deskundigen hebben de gevolgen van een slecht rioleringsstelsel niet voldoende duidelijk gemaakt aan de beleidsmakers”, zegt Adeel. Daarom zijn veel ontwikkelingslanden meer geïnteresseerd in het stimuleren van hun export of economische ontwikkeling en verliezen ze de verborgen kosten van een slechte riolering uit het oog. Maar ook donorlanden en hulporganisaties leggen nog teveel de nadruk op de levering van medicijnen of de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen in plaats van sanitaire voorzieningen.

Zo werkt de Gates Foundation aan een vaccin tegen cholera, al is de eenvoudigste en snelste manier om de ziekte te bestrijden de verbetering van de waterzuivering, zegt Adeel. “In de westerse landen is de ziekte verdwenen. Hier klopt dus iets niet.”

via ONTWIKKELING: Prima gsm-ontvangst, maar geen toilet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: