ECONOMIE/MILIEU: “Met biobrandstoffen subsidiëren we de honger in de wereld”

Stephen Leahy

 

BROOKLIN, CANADA, 28 januari 2008 (IPS) – Belastingsgeld uitgeven aan subsidies die ervoor zorgen dat de voedselprijzen stijgen? Het lijkt een slecht idee, maar volgens milieuorganisaties is dat precies wat er gebeurt met de Amerikaanse subsidies voor de productie van biobrandstoffen. Ook in Europa wordt de agroindustriële “oplossing” voor het energieprobleem voorlopig niet in vraag gesteld.

De boomende Amerikaanse ethanolsector zet enorme hoeveelheden voedsel om in brandstof. In 2007 werd 81 miljoen ton graan, vooral maïs, omgezet in brandstof, dit jaar bedraagt die hoeveelheid 114 miljoen ton, ongeveer 28 procent van de totale Amerikaanse graanoogst.

De Amerikaanse regering zal in de periode van 2006 tot 2012 honderd miljard dollar (70 miljard euro) hebben geïnvesteerd in de productie van bioethanol en biodiesel. President Bush tekende op 19 december 2007 een wet die bepaalt dat de VS tegen 2022 1,6 miljard hectoliter biobrandstoffen per jaar moeten verbruiken, vijf keer meer dan nu het geval is.

Twee keer langs de kassa

“De graanprijzen hebben een recordniveau bereikt en blijven stijgen”, zegt Lester Brown, voorzitter van het in Washington gevestigde Earth Policy Institute, “We zijn de eerste generatie die belastinggeld gebruikt om de voedselprijzen naar omhoog te duwen. We betalen miljarden aan de ethanolindustrie en betalen nog eens als we inkopen gaan doen.”

De Verenigde Staten, die ooit het voortouw namen in de strijd tegen de honger, creëren nu honger in de wereld, aldus Brown. Het idee om van voedsel brandstof te maken leidt tot een ongelijke strijd tussen de automobilisten op deze wereld en de twee miljard mensen die problemen hebben om zichzelf te voeden. En het milieu wordt er niet eens beter van, want de grootschalige maïsteelt put de grond uit en verbruikt heel wat water en pesticiden.

more: “Met biobrandstoffen subsidiëren we de honger in de wereld”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: